OMG! Forum!! 0.o


 
ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share | 
 

 Седемте чакри

Go down 
АвторСъобщение
eloon
Катерица с уши.
Катерица с уши.
avatar

Брой мнения : 42
Age : 31
Registration date : 09.02.2009

ПисанеЗаглавие: Седемте чакри   12/2/2009, 11:52

Коренова чакра

Тя се намира в основата на гръбначния стълб и отговаря на нервния сплит за таза и опашната кост. Както личи от името, чрез кореновата чакра ние хвърляме корени в буквалния смисъл на думата-свързваме се с материалните, земните, познатите, инстинктивно досегаемите неща. По тази причина Кореновата чакра се управлява от Луната, която представлява нашите инстинкти и основни сетивни двигатели. Тази чакра е будна у повечето хора и ни свързва с всички онези неща, които смятаме за свойствени и присъщи ни. За много от нас това означава позната обстановка и среда, но може да бъде и всичко онова, което ни дава чувство за сигурност и комфорт. На това равнище действат и безсмислени ритуали, и принудено поведение, и всякакви пристрастявания, защото тези форми на ритуализирано поведение дават една сигурност на хората, които се чувстват без корен. Без органична връзка със собствените корени човек трудно се оправя в съвременния свят. Често пъти хората, склонни към окултното и езотеричното, имат твърде двусмислено отношение към материалния свят. Не случайно средновековните духовници са заклеймявали с ужасяваща настойчивост всичко материално, женско и естествено като низше и недостойно за човека. Западната култура е резултат именно от това мислене. Същевременно обаче обожествяваме материалното под формата на пари. Както отбелязва Фройд, парите са “лайняна работа” оттук следва, че и двете са в сферата на кореновата чакра.

Стомашна или утробна чакра

В западните системи тази чакра се асоциира със стомашната област, в източните традиции-с половите органи и репродуктивните функции. Повечето мъже нямат нужда от стимулиране на тази област, а дори точно обратното. За жените обаче утробата и сексуалните органи са цебтърът на жизнената енергия и в много отношения същността на цялото им същество. Там е и връзката с децата, които са родили. За добро или зло, там става и единението със сексуалните партньори. Всяка сексуална травма-изнасилване, операция, тежко раждане-се запаметява в утробната чакра. През тази чакра се лекуват и сензибилизираните утроби-при спазми, израстъци и болки, както и сексуални проблеми и загуба на фертилността. В утробата се крие подстъпът към предците ни. Утробната чакра е свързана с оранжевия цвят и планетата Меркурий.

Чакра на слънчевия сплит

Разположена над пъпа, чакрата на слънчевия сплит е свързана с храносмилателната система. Именно там усещаме “добрите реакции” и много от онези несъзнателни и върхови послания, които хората си разменят, се приемат и изпращат от слънчевия сплит. Това е един огромен приемателен център и лесно може да бъде задръстен или преситен от енергия. Чрез него осъществяваме всекидневните си контакти и преживявания. Там усещаме и гняв, и завист, и омраза, и самосъжаление, както и депресия. Можем да загубим цялата си енергия през слънчевия сплит, сякаш жизнеността ни бавно се изцежда или бива изчерпана от други хора. Състоянието на нашия слънчев сплит разкрива отношението ни към другите хора, както и тяхното към нас. Във физически план слънчевия сплит е свързан с храносмилането:черен дроб, жлъчен мехур, стомах, панкреас, черва. Чакрата на слънчевия сплит хармонира с жълтия цвят и с планетата Венера.

Чакра на сърцето

Чакрата на сърцето или центърът се намира в средата на гръдния кош и е свързана със сърдечния и белодробния нервен сплит. Както е ясно от името, сърдечния център управлява любовта, но това е безусловната любов, състраданието, любовта към чоечеството, природата и красотата, спонтанността и радостта. У повечето хора, които зачитат и другите-вън от непосредствения им кръг, тази чакра е широко отворена. Това е центърът на служението на обществото, на взаимоотношенията и взаимовръзктев целия живот. Чувствата, които смятаме за любовни, идват главно от слънчевия сплит, а не от сърцето. Сърдечната чакра е свързана с физическото сърце и белите дробове. Тази чакра хармонизира със зеления цвят и Слънцето.

Чакра на шията

Разположена в основата на черепа и психологически свързана с фарингалния сплит, чакрата на шията има отношение към способността на изразяване, изказване на мисли, чувства, поезия и пророчества. Там става или бива блокиран процесът на себеизразяването. Тази чакра действа заедно с коремно-утробната чакра, като насърчава творческите способности и помага за реализацията им. На шийната чакра съответства светлосиният цвят;тя е свързана с болестите на гърлото и гласа.

Чакра на челото

Разположена между и малко над веждите, чакрата на челото е свързана физически с каротидния сплит, а оттам и с мускусната жлеза. Наричан понякога “третото око”, този център е свързан с “ясното виждане”. Една от проявите му е самовнушеното пожелателно мислене, въображение и заимстване на форми на мислене от астралното ниво през слънчевия сплит. Всички магьосничества започват с чакрата на челото. Оттам проектираме енергията си навън, особено под формата на мисли. Пътуваме в астралната плоскост и се пренасяме в други светове, в други реалности. Тази чакра съдейства за медитацията, за образуването на мисли. Цветът , свързан с чакрата на челото, е индигото, каквито са всички форми на метаболизма, на хормоните и на някои маточни нарушения.

Чакра на короната

Коронната чакра се намира на върха на главата и е свързана физично с епифизата. При посветените коронната чакра се уголемява и излъчва светлина: ореолът на светците, подутината на главата на Буда. Добие ли човек способността да асимилира духовна енергия, тази чакра се събужда и се отваря. Приемането на халюциногени отваря чакрата преждевременно и понякога притокът на енергия отнася хората там откъдето те никога не се завръщат. Коронната чакра може да се развие като естествен резултат от усъвършенстването на предхождащите чакри. Това е резултат от многогодишни постоянни усилия на осмисляне и на разбиране на личността и на съзнателното приемане на всички нейни недостатъци. Планетата управляваща коронната чакра е Сатурн, наричан понякога Господарят на кармата. Цветът е пурпурния.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Седемте чакри
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
OMG! Forum!! 0.o :: OMG! Форуми! :: Сръхестественото-
Идете на: